MANGO, Anacardiaceae ailesinden, Hindistan, Pakistan Avustralya ve subtropikal iklime sahip ülkelere özgü, dünyanın en sevilen meyvelerinden birisidir. Dünya'da en çok tarımı yapılan meyvelerdendir. Bir çok Avrupa ülkesinde artık ısıtmalı balkon, teras ev içlerinde saksılarda üretimi yapılmaktadır. Meyveler varyetesine göre, tatlı , sulu, lifli-lifsiz, çitlembik tadını andıran bir lezzete sahiptir. Aslında her evde yetiştirilmesi gerekir. Bitki doğal ortamında 10 m'ye kadar boy atar. Yapraklar koyu yeşil, 15-20 cm uzunluğunda oval uzundur. Çiçekleri salkım halinde kremsi renktedir. Meyveler varyetesine göre renk ve şekil bakımından farklılıklar gösterir
TOPRAK: Bahçe toprağına keçi gübresi, dere kumu, hümik asit ve cüruf karıştırılıp saksıya ya da bahçeye dikimi yapılır. Derin toprak yapısı ister. Toprak, asit karakterli yani, 5-7 civarı olmalıdır.
İKLİM: Kısa süreli -4 C soğuklara kadar etkilenmez, Tam güneş ve kısmi gölge alanlara dikilmelidir. Sert kuzey rüzgarı bitkiyi pişirir, dikkat.
SULAMA: Mango yazın düzenli olarak sulanmalıdır. 3 gün arayla peryodik bir sulama şekli oluşturulabilir. Toprakta su durmamalı, devamlı nemli olmalıdır.
GÜBRELEME: Mangonuzu 20-20-20+ME NPK dengeli damlama gübresiyle, şubat-ekim arasında her ay; 1. yaşında, 90 gr, 2. yaşında 150 gr, 3. yaşında 200-220 gr olarak gübrelemelisiniz. Ayrıca iyi yanmış keçi gübresi takviyesi gerekir. Yılda bir defa kemik unu verilmeli, yapraklardan balık emülsiyonu yazın püskürtülmelidir.
BUDAMA: Karışık dallar çıkarılır. Eğer var ise yaralı dallar da çıkarılmalıdır.
Fidanlar Tayland'dan ithal, aşılı ve dünyada kabul gören varyetelerdir. Yaşları 2 civarı ve meyve verecek fidanlardır. Şüphesiz en mükemmel lezzet, ALPHONSO dur.
SON RESİM SİZE GELECEK MUHTEMEL FİDANLARI TEMSİL EDER