TAMARİLLO (CYPHOMANDRA BETACEA), Solanaceae ailesinden, Güney Amerika ve Avustralya'ya özgü, çok lezzeli bir meyve ağacıdır. Bitki otsu gövdelidir. Yaprak dökmez ancak iklimizde kışın yaprakları kaybetmektedir. Tamarillo ağaçları 1-4 m arası boy yapar, her ağaç ileri yaşta 40 kg dolayında meyve yapar. Yapraklar 10-15 cm, ve yeşildir. Meyveler domatese benzer ve çok lezzetlidir. Gövde yeşilden kahverengiye ve otsu yapıdadır.
TOPRAK: Tamarillo kökleri çok hassatır, en ufak olumsuzlukta bitki kuruyabilir. Humus karışımlı, besince zengin siyah veya kırmızı toprak karışımına dikmeliyiz. Karışıma biraz da dere kumu ilave edilmelidir. PH; asidik karakterde ve demir açısında zengin olmalıdır.
İKLİM: Tamarillo donlara karşı hassastır. -2 C de fidanların yaprakları hemen pişer. O nedenle don görülen gecelerde mutlaka koruyunuz. Pozisyon olarak tam güneş ve de kısmi gölge alanlar da olur.
SULAMA: Tamarillo için sulama çok önemlidir. Yaz aylarında otsu gövdeli olduğunda çok su ister. İki günde bir sualyınız. Ancak dibinde e saksısında suyu durmamasına özen gösterin. Soğuk su vermeyin.
GÜBRELEME: Azot oranı yüksek, 20-20-20 NPK gibi bir gübre, 10 lt suya bir yemek kaşığı katılarak ayda bir bitkiye uygulanır. Ayrıca iyi yanmış inek gübresi ile yılda iki defa (Şubat-Eylül) bitki beslenmelidir.
BUDAMA: Tamarillo pek budanmaz, sadece yara almış veya verimden düşmüş dal varsa çıkarılır. İlk 70 cm boy yaptığında bir kez tepeden kırpınız.
Fidanlar kendi üretimimiz olup, torbalı, sağlıklı ve 2 yaşlıdır. 2 yıla kadar meyve verebilirler.
SON RESİM SİZE GELECEK MUHTEMEL FİDANLARI TEMSİL EDER