CAİMİTO STAR APPLE, Sapotaceae ailesinden, Panama'ya özgü ağaç formlu bir bitkidir. Yerel bölgesinde ağaçlar 20 m'yi bulmaktadır. Ülkemizde saksılarda yetiştirilmek üzere 3 m'ye kadar boylanabilir. Bitki yaprak dökmez. Yapraklar, oval 10 cm civarı, yeşil renkte ancak yaprak altları altın sarısı rengindedir. Çiçekler minik, morumsu beyaz ve tatlı kokuludur. Ağaçlar kendine verimlidir ve güçlü bir koku yayarlar. Meyveler küresel, 5-7 cm civarı genişliktedir. Ham iken yenemezler fakat mora dönüşünce veya olgunlaşınca tatlı bir hamura sahip olurlar. Mor meyveli cinsinin derisi kalın iken yeşil cinsinin meyvesi ince kabukludur. Dallar kahverengi ve simli gibidir. Bir çok adda anılırlar (Caimito star apple gibi)
TOPRAK: Klasman torfuna humus, perlit ve vermikülit eklenip bu karışıma dikilmiştir. Göstermiştir ki hiç bir sorun yaşamadan yoluna devam edecektir. Toprak suyu iyi süzen, her zaman nemli kalabilen bir yapıdadır. PH; 5-6 civarında öngörülmüştür.
İKLİM: Caimito star apple bitkisi tropikal ve subtropikal iklim bitkisidir. Bu nedenle alt sıcaklık derecesi +5 ten aşağı olmamalıdır. Onu saksılarda korumalı alanlarda büyütebilirsiniz. Ülkemizde Anamur, Gazipaşa ve Alanya gibi kıyı şeritlerinde dışarıda büyüyebilir. Pozisyon kuzey rüzgarının görmediği, tam güneşli yerlerdir.
SULAMA: Caimitonun susuzluk çektiği tarafımca tesbit edilememiştir. Çünkü hazırlanan ve içine diktiğimiz karışım nemi uzun süre iyi tutan yapıdadır. Talimatlara ve tavsiyelere uyarak siz de bu bitkiyi kolayca yetiştirebilirsiniz.
GÜBRELEME: Fenni olarak bitkiyi ya 8-9 aylık pro-granül gübre ile yılda iki defa besleyerek ya da 15-15-15+ME NPK gübre mart ekim arası her ay besleyerek büyütebilirsiniz. Ayrıca her ay bir çay kaşığı magnezyum sülfat, 2 ayda bir bir çay kaşığı demir sülfat verilmelidir. Eğer yapraklarda sararma olmaya başlarsa sulu kükürt ile bir kez sulayınız.
BUDAMA: Sadece şekil budaması yapılabilir bu da sonbaharda gerçekleştirilir.
Fidanlar tohumdan ve kendi üretimimizdir. Çok değerli bir meyve fidanıdır. Gelişimleri her tropikal gibi 4 yaşına kadar çok yavaş olacaktır. 5-6 yaşında meyvelenirler.
SON RESİM SİZE GELECEK MUHTEMEL FİDANLARI TEMSİL EDER