SALAK MEYVESİ (HAFIZA-YILAN MEYVESİ) Arecaceae (Palmiyegiller) familyasından olup, Endonezya, Sumatra ve Jawa adalarına özgü, kısa saplı, uzun yapraklı bir meyve ağacıdır. 2 metreye kadar uzayan yapraklara sahiptir ve gövde dikenlidir. Bu meyve hafızayı güçlendirdiğinden ''HAFIZA MEYVESİ'' ve yılan derisi gibi kabuğu olduğunda ''YILAN MEYVESİ'' diye adlarla da anılmaktadır. Meyveler köke yakın sapta, salkımlar halinde oluşur. Tadı, armut, kestane tadlarını andırır ve lezzetlidir. Tıbbi olarak meyveler, bol derecede potasyum içerdiğinden kalbi koruyan, güçlendiren bir yapıya sahiptir. Ayrıca bol derecede antioksidan içerir ve hafızayı güçlendirir. Fidanların meyve verme süresi 4-5 yıldır.
TOPRAK: En iyi sonuç, klasman tofuna cüruf, biraz kum, biraz orman toprağı katılıp elde edilen karışımdır. Süzek ama derin saksı ve sürekli nemli toprak ister. pH; 5-6 yani asidik karakterde olmalıdır.
İKLİM: Yılan meyvesi fidanları +4 C den aşağı ortamda tutulmamalıdır. İleri yaşlarda kısa süreli -1 C soğuklara karşı koyabilir. Ortam tam güneş ve sert rüzgarsız alan olmalıdır. Salak meyvesi fidanları en iyi yıllık sıcaklık ortalamasının 22- 28 C olduğu yerde çok iyi gelişir.
SULAMA: Sulama önemlidir. 2-3 günde bir derinlemesine ve bolca sulanır. Toprağının sürekli nemli kalması gereklidir.
GÜBRELEME: Salak fidanlarının bol besine ihtiyacı vardır. Bu nedenle; yılda 2 defa (Şubat-Eylül) bir tatlı kaşığına yakın pro-granül gübre verilmeli ayrıca; her ay fidan başı 20 gr potasyum takviyesi veya varsa 15-5-25+ME NPK gübre ile beslenmelidir.
BUDAMA: Palmiye ağaçlarında olduğu gibi, alt dallar her yıl alınmalıdır.
Fidanlar ithal, kendine verimli, sağlıklı ve saksılıdır. 3-4 yıla kadar meyve vereceklerdir.
SON RESİM SİZE GELECEK MUHTEMEL FİDANLARI TEMSİL EDER